Duyuru!

30 Haziran 2005

Duyuru! Bilindiği gibi, grup olarak kendi adımızı Kurmanci ve Kirmançki (Zazaca) Sosyalistên Şoreşgerên Kurdistan – Sosyalistê Xeleskarî Kurdistanî biçiminde belirlemiştik.

DERSİM ŞEHİTLERİNİN ARDINDAN

30 Haziran 2005

DERSİM ŞEHİTLERİNİN ARDINDAN… M. Can YÜCE Devrim şehitlerinin ardından yazı yazmak gerçekten zordur. Yazının başından sonuna kadar birlikte yaşanılan anılar bir film şeridi gibi belekte canlanır, geçmişin derinliklerinde kalmış anılar yeniden yaşanır, büyük bir acıyla, yürek sızısıyla…

Önsöz / Mart-Nisan 2005 Sayı: 10

30 Haziran 2005

MERHABA, 10. Sayımızla, 2005 yılının ikinci sayısı ile karşınızda olmanın sevincini ve kıvancını yaşıyoruz. Bu kez biraz gecikmeli olarak çıktık. Sağlık ve teknik nedenlerden dolayı… Hoşgörüyle karşılayacağınızı diliyor ve umuyoruz. Sık sık tekrarlayarak vurguladığımız gibi bu koşullarda iki ayda bir de olsa…

Kapak / Mart-Nisan 2005 Sayı: 10

30 Haziran 2005

BİJÎ 1 GULAN! 2005 1 Mayıs’ını her zamankinden daha coşkulu kutlamak, gerçek anlamda Birlik, Dayanışma ve Mücadele günü olarak algılamak ve bunun gereklerini yapmak çok daha özel bir önem kazanmıştır. Özel savaş aygıtı, bu bahara yeni bir saldırı hareketiyle girdi.

Kapak-2 / Mart-Nisan 2005 Sayı: 10

30 Haziran 2005

1 Mayıs’ın Kökenleri Nedir? Rosa Luxemburg Bir proleter bayram gününü, sekiz saatlik iş gününü elde etme aracı olarak kullanma düşüncesi ilk kez Avustralya’da doğdu. Avustralyalı işçiler, 1856’da, sekiz saatlik işgünü lehinde gösteriler yaparak, toplantılar ve eğlenceler düzenleyerek, hep birlikte bir günlük iş…

Kapak-3 / Mart-Nisan 2005 Sayı: 10

30 Haziran 2005

1 Mayıs Düşüncesi İlerliyor Rosa LuxemburgEmperyalizmin vahşi taşkınlıkları arasında, dünya proletaryasının bayramı yirmi dördüncü kez kutlanıyor. 1 Mayıs’ın kutlanması yolunda bir çağ açan kararın alınmasından bugüne kadar geçen çeyrek yüzyıl içinde meydana gelen olaylar, tarihin akışında önemli bir evreyi oluşturuyor.

Kapak-4 / Mart-Nisan 2005 Sayı: 10

30 Haziran 2005

NELER OLUYOR, OLUP BİTENİ NASIL OKUMALI VE NE YAPMALI? Türkiye ve Kürdistan’da meydana gelen gelişmeler, yoğun ve yaygın bir değerlendirme konusu… Her çevre kendisine göre değerlendirme yapmakta, “durumdan vazife çıkarmakta”dır. Mersin’deki Bayrak oyunu, Trabzon’daki linç girişimi, ırkçı-şoven kampanyalar, faili “belli” cinayetler, çok…

Ayın Konusu / Mart-Nisan 2005 Sayı: 10

30 Haziran 2005

KADIN SORUNU Teorik Çerçeveye Giriş M. Can YÜCE 1Her yıl 8 Mart yaklaştığında kadın sorunu da tartışma gündemine gelmekte; bu vesileyle her çevre ve eğilim, bu konudaki düşüncelerini ve tutumlarını açıklama gereğini duymaktadır. Bu da neredeyse bir gelenek haline gelişmiş bulunmaktadır. Aslında…

Perspektif / Mart-Nisan 2005 Sayı: 10

30 Haziran 2005

YENİ “PKK” VE “DEMOKRATİK KONFEDERALİZM” ÜZERİNE M. Can YÜCEHalkımız, Kürdistan emekçileri tam anlamıyla bir ideolojik ve politik bombardıman altındadır. Bu, birçok araçla, yöntemle yapılmaktadır. Aynı cephanelik farklı adlar altında ve şaşırtıcı bir hızla kullanılmaktadır. Siyaset meydanın boşluğu ise bunu kolaylaştıran önemli bir…

Tartışma-2 / Mart-Nisan 2005 Sayı: 10

30 Haziran 2005

ŞOVENİZİM NEDEN TIRMANDIRILIYOR Sema SULTANSon günlerde bir kez daha tanıdık olay ve görüntülerle karşılaşır olduk. Newroz’dan hemen sonra başlatılan bayrak olayı toplumsal bir histeriye dönüştürüldü. TV ekranlarında günlerce bayrak dalgalandırıldı. Türk bayrağını yüceltme törenleri düzenlendi.