0 0
Read Time:3 Minute, 39 Second
AİHM KARARI…
AİHM, adil yargılanmadığı gerekçesiyle Öcalan davasını usulden bozdu. Bu karar Türkiye ve Kürdistan’da çeşitli yönleriyle tartışılıyor. Türkiye egemenler cephesinde ortaya çıkan iki eğilim var: Biri, Öcalan’ın yeniden yargılanmasına karşı çıkan eğilim; diğeri de “Hukuki yoldan çıkılmamalı ve bu bağlamda çözülmeli” biçimde özetlenebilecek eğilim… Bir de bu iki eğilim arasında gidip gelen “orta yolcu” eğilim var ki, bu da geniş bir taraftara sahip…

“Bizim” cephede ise bu konuda ortaya çıkan genel tablo kısaca şöyle: Öcalan, avukatları aracılığıyla yaptığı açıklamada, İmralı çizgisini sürdüreceğini, ilk mahkemesinde benimsediği “Demokratik birlik çizgisini” savunacağını ve bunun taraflar için yeni bir fırsat anlamına geleceğini belirtti. Öcalan, İlk mahkemesinde “devlete hizmet” sözünün bir gereği olarak PKK ve Kürdistan halkının haklı mücadelesini mahkûm etmiş, devletin resmi tezlerini ve Kemalizm’i savunarak göklere çıkarmıştı. Bunu sadece bir mahkeme savunması olarak değil, bir tasfiye programı olarak halkımıza dayattığını hepimiz biliyoruz. AİHM kararına karşılık yaptığı açıklamanın özü, aynı çizginin şaşmaz bir biçimde devam edeceği yolundadır. KONGRA-GEL ve onun eksenindeki kesimler ise kararı “olumlu ama yetersiz” sözleriyle değerlendirdiler.

Daha önce yaptığımız değerlendirmelerde özel savaş aygıtının, ırkçı-şovenizmi tetikleyen sürecinin çok yönlü boyutlarının olduğunu, bir ucunun da Öcalan’ın yeniden yargılanması olasılığına dönük olduğunu belirtmiştik. Gelişmeler bu görüşümüzü doğruluyor. Bir de AB ile ilişki ve çelişkilerde içte geliştirilen şoven dalgayla avantaj yakalamak istedikleri de çok açık…

Açık ki, AİHM’in Öcalan davası ile ilgili aldığı karar politik bir karardır ve bu, AB’nin Türkiye yaklaşımından ve ondan beklenilenlerden bağımsız değildir. Yine burada sorun demokrasi, insan hakları sorunu değildir; son tahlilde AB’nin çıkarları ve normlarıdır. Bunlar dayatılıyor, bu dayatma üzerinden Türkiye’den beklenilenler gerçekleştirilmek isteniyor.

AB ile TC arasındaki ilişki ve çelişkilerin çok yönlü boyutları, karmaşık yönleri var. Dolayısıyla taraflar arasındaki bu kavganın her fırsatta karşımıza çıkmasının yadırgatıcı bir yanı yoktur.

Bu karara karşı Genelkurmay, “biz AB’den yanayız, ama bağımsızlığımızdan, kendi düzenimizden ödün vermek istemiyoruz. Bizi böyle kabul etmelidir” demeye getirdi. AİHM kararından sonra “Biz tarafız, duruşumuz da belli” derken, bir yandan, “yeniden yargılama” sürecine karşı olduğunu, bir yandan da AB karşısında bir ağırlık oluşturma eğiliminde olduğunu anlatmak istiyordu…

MHP ve CHP’nin temsil ettiği cephe, AİHM kararının tanınmaması gerektiğini, Öcalan’ın yeniden yargılanması durumunda “vahim gelişmelerin” olabileceğini bir kampanya düzeyinde tekrarlayıp durmaktadır. Onlar da bu süreci AB karşısında güç kazanmak için kullanmak istiyorlar. Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanı da aynı doğrultuda görüş açıkladılar. Hükümet ise net bir tavır açıklamaktan kaçınıyor, ama belirtileri ortaya çıkan genel eğilimi, AİHM kararı doğrultusunda bir yol izlemek yönünde…

Aslında Öcalan’ın yeniden yargılanmasından özünde korkmuyorlar. Öcalan yargılanmasının her düzeyinin kendilerine hizmet ettiğini de çok iyi biliyorlar. Ama buna rağmen “adil yargılama yapılmadı” kararının kendileri açısından hukuksal, siyasal ve moral bir yıpratmayı getireceğini de düşünüyorlar. Gösterilen abartılı tepkilerle, bir bakıma bu yıpranmanın önüne geçmek, hiç olmazsa bir denge durumunu yaratmak istiyorlar.

Bu genel tabloya bakıldığında egemenler cephesindeki iç dengelerde bir süredir devam eden “dalgalanma ve kaymanın” devam edeceğini belirtmemiz gerekir. Bunun dış denge ve ilişkilere yansımaması mümkün değildir! Bu “dalgalanma ve kayma” özel savaş aygıtının lehine olacak, zaten sürecin ipleri de onun elinde…

İmralı partisi ve onun eksenindeki cephede ise “umut” ve “iyimserlik” havası yaratılmaya ve estirilmeye çalışılıyor. Aslında ortada bir trajı-komik, “orta oyunu” gibi bir durum var. Yeniden yargılanma olsa, bu, TC’nin bütün suçlarıyla yargılanacağı bir platform değil, bir kez daha Kürt halkının, devrim ve sosyalizm değerlerinin mahkûm edileceği bir platform olacaktır. Öcalan, bir kez daha asker ve polis ailelerinden özür dileyecek, 6 yıllık süreçte sözüne ne kadar sadık olduğunu, devlete hizmette nasıl kusur işlemediğini anlatacaktır.

İlk duruşmalarda neler savundu? AIHM’e gönderdiği uzun savunmalarda neyi savundu? Kürt halkını mı, onun haklı mücadelesini mi? Yoksa devrimci iktidar ve mücadele bilincini doğrayan teoriler mi üretti? Peki, buna karşı istediği af dilenciliğinden farklı bir şey miydi? Öcalan, son avukat görüşme notlarında aynı çizgisini sürdüreceğini net bir biçimde açıklıyor. Bunun anlamı da yorum getirmeyecek kadar açık değil mi?

Bu noktada bir kez daha tekrarlanmak istenen İmralı “Orta oyununu” deşifre etmek, halkımızın bir de bu vesileyle aldatılmasının önüne geçmek, teslimiyet, ihanet ve tasfiyeciliğe karşı mücadeleyi büyütmek, alınması gereken asgari devrimci tavırdır!

18 Mayıs 2005

Sosyalistên Şoreşgerên Kurdistan
(Kürdistan Devrimci Sosyalistleri)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
News Reporter