0 0
Read Time:4 Minute, 2 Second

Başbakan Neçirvan Barzani, Türkiye'nin kendileri için önemli bir ülke olduğunu belirtti ve Türkiye ile karşılıklı çıkarlara dayalı iyi ilişkiler kurmak istediklerini açıkladı. "PKK sorunu Türkiye'nin iç sorunudur. Bu sorun siyasi bir sorundur. Bu sorun askeri yöntemlerle değil, siyasi yollardan çözülmelidir." diyen Barzani, PKK ile Türkiye arasındaki deneyimlerin siyasi çözümü dayattığını söyledi.

Katar'dan yayın yapan El Cezire Televizyonu'nun Muntesef El Yewm(Gün ortası) programına Hewlér'den canlı telefon bağlantısıyla katılan Kürdistan Bölge Hükümeti Başbakanı Neçirvan Barzani, Türkiye ile Kürdistan Bölge Yönetimi arasındaki gerginliği değerlendirdi.

Barzani, Türkiye ile Kürtler arasında krize yol açan Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani'nin El Arabiya Tv'de yayımlanan söyleyişinin yeni olmadığını belirterek; iki ay önce yapılmış röportajın medyanın abarttığını ve durumun sanıldığı gibi olmadığını söyledi.

Başbakan Barzani; "Türkiye bizim için önemli bir ülkedir ve Türkiye ile karşılıklı çıkarlara dayalı iyi ilişkiler kurmak istiyoruz. Ayrıca ilişkilerimizin sürmesinden yanayız" dedi.

Barzani, El Cezire'nin; "Siz önceki diplomatik tutumunuzdan geri adım mı attınız ?" şeklindeki soruyu; "Sorun geri adım atma değil, zira bize göre eğer bir sorun tartışılmasa çözümü de mümkün olamaz" diye yanıtladı.

Türkiye ile Kürt yönetimi arasında tırmanan gerginliğin Kerkük sorunu olduğunu savunan Başbakan Barzani şöyle devam etti: "Kerkük, Kürt kimliğine sahip bir Irak kentidir. Buradaki sorunun Irak Anayasası'nın 140'ıncı maddesinde nasıl çözüleceği belirlenmiştir. Kerkük, Türkiye ile aramızdaki sorunların kaynağında da yer alıyor. Bu sorunun Irak'ın bir iç meselesi olduğu artık bilinmeli. Irak anayasası çerçevesinde çözüme kavuşturulması beklenen bu soruna dış ülkelerden müdahalelerde bulunulmasını hiç bir şekilde kabul etmemiz mümkün değildir. Irak halkının iradesine saygı gösterilmeli"

PKK'ya ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Barzani; "PKK sorunu Türkiye'nin iç sorunudur. Bu sorun siyasi bir sorundur. Bu sorun askeri yöntemlerle değil, siyasi olarak çözülmelidir. Taraflar arasındaki deneyimler siyasi çözümün gerekliliği olduğunu kanıtlamıştır." dedi.

"Talep edilirse bu sorunun barışçıl çözümünde yer almaya hazırız. Siyasi sorunlara siyasi çözümler olmalıdır." diyen Başbakan Barzani; Türkiye'nin hiçbir zaman içişlerine karışmadıklarını, komşu ülkelerin de lrak'ın içişlerine karışmamasını istedi.

Öte yandan, Kürdistan Peşmerge Kuvvetleri Komutanlığı sözcüsü Cabar Yaver' de yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Kürdistan bölgesine yönelik operasyon düzenleme tehdidinin gündeme gelmesiyle Peşmerge güçlerinin sınır hattına ve Şengar bölgesine konuşlandırdığı şeklindeki haberleri yalanladı. Sözcü, Türkiye'nin bölgeye sınır ötesi operasyon düzenleme ihtimalini vermedi, yapılan tehditleri de ‘seçim propagandası' olarak değerlendirdi.

Cabar Yaver; "Şengar bölgesi ve sınır hattına şimdiye kadar peşmerge gönderme, güç toplama veya peşmergeleri alarma geçirme konusunda her hangi bir karar almış değiliz." dedi.

Peşmerge güçlerini Türkiye'nin sözlü tehditlerine karşı olağanüstü duruma getirmeye gerek duymadıklarını söylenen Kürdistan Peşmerge Kuvvetleri Komutanlığı sözcüsü Cabar Yaver; "Türk yetkililerinin son günlerdeki basına yansıyan tehditlerini ciddiye almadık. Çünkü Türk Hükümeti'nin Kürdistan bölgesine saldıracağına ve sınır ötesi operasyon düzenleyeceğine inanmıyoruz. Bu tehditler, Türkiye'nin kendi iç meseleleriyle ilgilidir. Özellikle de bunu seçim propagandası olarak görüyoruz." diye konuştu.

Peşmerge Komutanlığı sözcüsü, Türk yetkilileriyle Kürdistan Bölge Yönetimi arasındaki krizin de diyalog yoluyla çözülmesinden yana olduklarını ifade etti.

PUKmedia

http://www.rizgari.com/ sitesinden alınmıştır.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
News Reporter