Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC)’nin kurucusu ve önderi, Marksist militan George Habaş hayatını kaybetti. Habaş, Filistin direniş hareketinin sol damarını inşa eden önemli bir halk hareketi önderiydi. Filistin halkının mücadelesinde önemli kazanımlara imza atan, … her koşulda Filistin özgürlük hareketinin işbirlikçi eğilimlere yönelmesinin karşısında yer alan ve Filistin direniş hareketinin içinde Marksist-Leninist bir kanalın inşa edilmesinin önünü açan George Habaş (El Hakim) dün 81 yaşında Ürdün’ün başkenti Amman’da hayatını kaybetti.
Habbaş 1925’te Kudüslü bir Ortodoks ailenin çocuğu olarak doğdu. 1948’de Filistin’den ayrılan Habbaş, Beyrut’taki Amerikan Üniversitesi’nde tıp öğrenimi gördü. Üniversite yıllarında Arap Milliyetçi Hareketi’ne katılması ile başlayan siyasi mücadele hayatı farklı ittifaklarla birlikte mücadele ve FHKC’nin kuruluşuna, oradan da yaşamının sonuna dek yürüteceği FHKC Genel Sekreterliğine dek sürdü. Yaşamı boyunca defalarca suikast girişimine uğrayan Habaş, hayatının büyük bir kısmını sürgünlerde ve hapishanelerde geçirdi.
Habaş için ülke genelinde 3 gün yas ilan edildi. Tüm bayrakların yarıya indirildiği Filistin’de açılan farklı yas evlerinde Habaş için taziye ziyaretleri gerçekleştirilecek.
George Habaş Kimdir?
Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC)’nin kurucusu ve önderi, Filistinli Marksist Corc Habbaş 1925’te Kudüslü bir Ortodoks ailenin çocuğu olarak doğdu. 1948’de Filistin’den ayrılan Habbaş, Beyrut’taki Amerikan Üniversitesi’nde tıp öğrenimi gördü.
Üniversite öğrenciliği sırasında çoğunluğu öğrenciler ve öğretim üyelerinden oluşan Arap Milliyetçi Hareketi’ne katıldı. Başlangıçta Birleşik Arap Cumhuriyetleri’nin kuruluşunu destekleyen ve aralarında Corc Habbaş ve Nayif Havatme’nin de bulunduğu AMH önderliği Birlik’in çökmesinden sonra Nasırcılar ve Baasçılardan koparak El Fetih örneğine uygun biçimde fedai örgütleri kurmaya başladılar.
Corc Habbaş, hareketin Filistin kolu olarak örgütlenen İntikam Gençliği adlı örgüt içinde etkin bir rol oynadı. Eylül 1964’te, Arap dünyasında yaşanmakta olan genel radikalleşme sırasında AMH içinde Hasırcılıktan kopan, ve kurtulaş için silahlı mücadele programını savunan sol kanat hareketi içinde yer aldı. Geriye Dönüş Yiğitleri, İntikam Gençliği ve Filistin Kurtuluş Cephesi adı altında örgütlenmiş olan fedai gruplarının 1967’de Arap-İsrail Savaşı’ndaki yenilgiden sonra, bir araya gelerek kurdukları Filistin Halk Kurtuluş Cephesi içinde FKC önderi Ahmet Cibril ile düştüğü ideolojik itilafın ardından, Ahmet Cibril örgütten ayrıldı ve Habbaş’ın savunduğu Marksist eğilim örgüte egemen oldu. Ocak 1969’da kısa bir süre Şam’da hapiste kaldı. Ocak sonunda Nayif Havatme’nin sol kanat muhalefetinin de örgütten ayrılmasından sonra, örgütün tek lideri haline geldi.
Havatme’nin, Corc Habbaş’a yönelttiği küçük burjuva ideolojisi ile uzlaşma, Arap rejimleriyle iyi geçinme suçlamasına karşılık Habbaş, çoğunluğu küçük burjuva olan Filistin halkı ile birleşmek ve bir ulusal kurtuluş savaşı yürütmek için onlarla yabancılaşmamak ve direnme hareketinin gereksindiği askerî desteği elde tutmak için “ilerici” Arap rejimleriyle belli bir ilişkinin gerekliliğini savundu. Ancak, FHKC’mn yönetici kademelerinin Marksist-Leninistlerden oluşması görüşünde de ısrar etti.
1968’de El Fetih ve öteki Filistin direniş örgütleri ile birlikte girdikleri FKÖ’den Yom Kippur Savaşı’nın sonrasında Arafat’ın İsrail’i tanıma imasında bulunması üzerine ayrıldı. 1971 başlarında, Ürdün’de “Kudüs’e giden yol Amman’dan geçer” şiarıyla Kral Hüseyin’in egemenliğine karşı Özgür Ürdün Hareketi’ni kurarak yer altı mücadelesine girişti. Ancak, 1971 Temmuz’unda, Hüseyin’in Filistin kamplarına karşı saldırısından sonra Lübnan’a yerleşti. 1973 Arap-İsrail Savaşı’ndan sonra, İsrail’le sorunların diplomatik yollardan çözülmesine karşı çıkan dört Filistinli direniş örgütünün oluşturduğu Red Cephesi’nin önemli sözcülerinden biriydi. Habbaş, FKÖ’nün Kral Hüseyin’le uzlaşma girişimlerini şiddetle eleştirerek bu tutumu “teslimiyetçilik” olarak nitelendirdi. İsrail işgali altındaki Batı Şeria ve Gazze’de FHKC’nin yeraltı hücreleri oluşturmasına öncülük etti. Defalarca suikast girişimlerine hedef olan Habbaş, bunlardan birinde kısmî felce uğradı. (Kaynak: Sosyalizm ve Toplumsal Mücadeleler Tarihi Ansiklopedisi)
Kaynak: http://www.sendika.org/