Kerkükreferandumu ve Diyala’daki peşmerge gerginliklerinden sonra üçüncü anlaşmazlıkgüçlenen Irak Ordusu’ndan çıktı!
Irak’ta Sünni Irak Uzlaşma Cephesi ile Şii Birleşik İttifak, Kürtlerin Irakordusunun silahlanması konusundaki şartlarını reddetti ve Erbil’e sert bir notaverdi.
Irak Uzlaşma Cephesi, Irak ordusunun silahlanması konusunda Kürtlerin şartkoyma meselesinin asla gerçekleşmesinin mümkün olmadığını vurguladı. BirleşikIrak İttifakı ise Kürtlerin Irak ordusunun silahlanması konusundakiitirazlarını merkezi hükümetin niyetleri konusunda şüphe etmek olarakdeğerlendirdi.
Kuzey Irak’taki Bölgesel Yönetimi’nin parlamentosu Bağdat yönetiminin ABD’denalmak üzere olduğu 36 adet F-16 konusunda "bu silahların halka ve Kürtlerekarşı kullanılmayacağı" teminatını istemişti.
Irak Uzlaşma Cephesi milletvekili ve güvenlik ve savunma komisyonu üyesiAbdulkerim Samarrai, Kürt Parlamentosu’nun taleplerinin yapılacak anlaşmalarınmetnine eklenmesinin imkânsız olduğunu söyledi. Samarrai, Kürt Parlamentosu’nunşartlarına göre yasa çıkarmanın Irak meclisinin görevi olmadığını da özelliklevurguladı.
Londra merkezli Al Hayat gazetesine konuşan Birleşik Irak İttifakı’ndanŞeyh Celaleddin Sağir ise Kürtlerin açıklamalarını, talihsiz olarak niteledi.Irak ordusunun silahlanması meselesinin "egemenlik konusu" olduğunuvurgulayan Şeyh Sağir’e göre, yabancı güçlerin ülkeden ayrılması sonrası,güvenliği konuma yetkisi sadece merkezi hükümetin elinde.
Irak hükümeti sözcüsü Ali Dabbağ da, ‘silah ithal etmek ve Irak silahlıgüçlerini yapılandırmak Irak hükümetinin hakkıdır’ derken, herkesin yerinibilmesini istedi.
Bağdat yönetimi ile Erbil, yetkilerin belirlenmesi, peşmerge güçlerininbütçesi ve Kerkük’te referandumu öngören 140. Madde konusunda büyükanlaşmazlıklar yaşamışlardı. Bu sorunlar sürerken, üzerine, Arapların yaşadığıDiyala’da bulunan ve eyaleti terketmemekte direnen peşmergeler yüzünden yinesert açıklamalar gelmişti.