Türkiye’de Demokratikleşme Sorunu Hakkında Kısa Notlar… -6-

30 Mart 2010

Türkiye, son 30 yıldır 12 “Hukuku” ile yönetiliyor. 12 Eylül Anayasası, Seçim ve Partiler Yasası ve diğer temel yasalar hemen hemen yerinde duruyor. Devlet düzeni, devlet örgütlenmesi ve bunların birbiriyle ilişkisi bu anayasa ve temel yasalar bağlamında düzenlenmiştir. Kuşkusuz anayasa ve diğer…

Türkiye’de Demokratikleşme Sorunu Hakkında Kısa Notlar… -5-

23 Mart 2010

M. Can YÜCE / Öteden beri demokratikleşme ve Anayasa değişiklikleri sorunu tartışma konusu yapılmaktadır. Şu anda yeni bir “Paket” Anayasa değişikliği taslağı gündeme getirilmiştir. Bu güncel gelişmeleri doğru anlamak ve doğru tavır geliştirmek önemlidir. Bu, bu yazımızın güncel anlamını bir kez daha…

Newroz ve Kürt Halkının Trajedisi!

16 Mart 2010

M. Can YÜCE / Kürt halkı yeni bir Newrozu kutlamaya hazırlanıyor. Bu yıl da Newrozu, daha önceki yıllarda olduğu gibi yine coşku ve heyecanla, tam da direnişçi özüne uygun kutlayacağından kuşku yok. Ancak sorun, Kürt halkının direnişçi duruşunda ve potansiyelinde değil. Son…

Türkiye’de Demokratikleşme Sorunu Hakkında Kısa Notlar… -4-

9 Mart 2010

M. Can YÜCE / “Cumhuriyet, bir iç savaş, bir özel savaş aygıtı olarak kendisini kurumlaştırdı ve her dönemin ihtiyaçlarına göre yeniden örgütledi, onun tarihi, bir bakıma bunun tarihidir…” Yazımızın bir önceki bölümünü bu cümleyle bitirmiştik. Bu noktayı biraz açmakta yarar var. Beş:…

Bijî 8 Adar! Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!

7 Mart 2010

“Emekçi kadınlar başta olmak üzere dünya kadınları, 8 Mart Emekçi Kadınlar Gününü kutluyor, kendi sorunlarını tartışıyor, çözüm yolarını öneriyorlar. Kuşkusuz bütün kadınların bu konuya bakışları ve çözüm önerileri aynı değil, farklı eğilim ve anlayışlara göre biçimleniyor! Kadın sorununa bakış açısı sınıfsal konumlara,…

Türkiye’de Demokratikleşme Sorunu Hakkında Kısa Notlar… -3-

2 Mart 2010

M. Can YÜCE / Türkiye’de demokrasi sorunu, aslında, bir bütündür; demokrat olmanın ölçüleri de bir bütündür! Bu ölçüleri parça parça açmaya çalışırken amacımız, konunun daha iyi kavranabilmesi içindir! Ulus devlet ya da daha doğru bir ifadeyle devlet-ulus teorisi ve programı, demokrasi önündeki…