Rusya basınında bugün öne çıkan bazı başlıklar ve detayları…
Devlet Duması kendisinin ve devlet başkanının süresinin uzatılmasına dair yasayı görüşüyor.
Dün Rusya devlet başkanı Dmitri Medvedev cumhurbaşkanı ve devlet
dumasının süresinin uzatılmasını ön gören yasayı Devlet Dumasına
gönderdi. Yeni yasanın kısa bir süre içerisinde millet vekilleri
tarafından onaylanması bekleniyor.
Vedomosti
Yeni yasa Duma’ya gönderildi
Gazetenin haberine göre Anayasa’ya yapılması ön görülen değişikler cumhurbaşkanının görev süresini altı yıla parlamentonun süresini ise beş yıla kadar uzatmağı içeriyor.
Bundan başka Alt Duma’nın yetkileri de genişletilmiş olacak. Hükümet icraatlarını Duma önünde rapor edilmesi de düşünülüyor. Ancak bizzat başbakanın Duma önünde konuşması gerekmeyecek. Rapor yazılı surette de Duma’ya intikal ettirilebilecek.
Kommersant
Anayasa’da değişiklik yapılıyor
Gazete farklı bir konuya dikkat çekiyor. Yeni yasa ile beraber millet vekilleri hükümetin icraatlarına itiraz etme hakkına sahip olacaklar.
Şayet onlar icraatları onaylamaz ve veto etme kararını alırlarsa o zaman cumhurbaşkanı iki seçim karşısında kalacak. Ya bakanlar kurulunu ya da Duma’yı feshedecek.
Bu haber Gazeta, Vremya Novostey ve diğer gazetelerde de geniş yer buldu.
Özbekistan Rusya ile değil batı ile ilişkilere öncelik tanıdı
Özbekistan resmileri Avrasya ekenomi örgütünden (YevrAzES) ayrılma kararı aldı. Rusya gazeteleri Özbekistan’ın bu tutumunu sansasyon olarak niteledi. Ekenomi teşkilatına toplam altı eski SSCB ülkesi dahil olmakta idi. Bunlar Özbekistan, Belorus, Kazakistan, Rusya ve
Tacikistan idi.
Vremya Novostey
Özbekistan YevrAzES’den ayrılma kararı aldı
Gazetenin haberine göre Özbekistan örgütten ayılmak hakkında bildiriyi 15 Ekim tarihinde gönderdi. Onlar 2006 yılının Ocak ayında örgüte üye olmuşlardı.
Taşkent resmilerinin bu tutumunun sebebi üzerinde duruluyor. Andican’da 2005 Mayıs ayında çıkan olaylardan sonra resmi rakmalara göre 187 kişi öldürüldü. İslam Kerimov Avrupa ülkeleri özellikle de ABD tarafından keskin bir şekilde eleştirildi.
Dış politikada izolasyon tehlikesi ile karşı karşıya kalan Kerimov BDT içerisinde oluşturulan YevrAzES ve ODKB’ye (kollektif güvenlik anlaşması örgütü) girmek zorunda kaldı.
Ancak Kerimov örgütün faaliyetinden memnun kalmadı. Çünkü onun çeşitli meselelerde işbirliğinin artırılmasına dair ettiği teklifler olumsuz bir şekilde yanıtlandı.
Bu konudaki haber Nezavisimaya Gazeta, Kommersant, İzvestiya, Pravda
Dünya Bülteni / 12.11.08