Financial Times‘daki bu yazının başlığı: “Amerikan hazinesi için süpermen aranıyor”
“Başkan yardımcısını unutun. Barack Obama yönetiminde en önemli ikinci kişi, henüz ismi belli olmayan Hazine Bakanı olacak. Yeni bakanın görevi zorlu olacak. Yeni hazine bakanı sorunlu varlıklardan oluşan bir miras devralacak.”
“Bir yandan 1930’lardan bu yana görülen en ciddi mali krizi yönetecek, bir yandan da muazzam bir bütçe açığı olan resesyon içindeki bir ekonomiyi.”
“ABD hazinesi analitik yetenekleri ve siyasi tecrübesi olan ve mevcut bakan Henry Paulson’dan daha iyi iletişim kurabilen biri tarafından yönetilmeli.”
Obama ve pragmatizm
Financial Times‘ın yazarlarından John Kay, göreve yeni seçilen bir sonraki ABD başkanı Barack Obama’nın muhtemel siyasi yaklaşımlarını analiz eden bir yazı kaleme almış.
Yazının başlığı: “Obama, pragmatizmi siyasetin odağına yerleştirmekte haklı”
“Barack Obama, sosyalizmin çöküşünden bu yana merkez solda yer alan tüm siyasilerin yaşadığı ikilem ile karşı karşıya:
Devlet ve piyasa arasındaki ilişkiye dair, yeni ve ilerici sözler telaffuz etmek.”
“Tony Blair ve Billi Clinton bir “üçüncü yol” açıklamışlardı. Ancak bu kavram gitgide klişeye dönüşmüş ve anlamını kaybetmişti. Acaba Obama bundan daha iyisini yapabilir mi?”
“Barack Obama, daha önce bir takım korumacı açıklamalarda bulunmuştu. Ancak yaygın bir düşünceye göre bunlar görevdeyken kullanacağı yöntemler değil, seçim kampanyası için sarfettiği sözlerdi.”
“Barack Obama New York Times’a yaptığı açıklamada ‘Benim temel ekonomi teorim pragmatizmdir’ demişti. Mevcut krizde bu, işe başlamak için güzel bir nokta.”
‘Denizcilik terörü’
Somalili korsanlar tarafından kaçırılan yük gemileri ve petrol tankerleri, pek çok gazetenin ortak haber konusu. Haber,Guardian ve Times‘da manşette.
Times gazetesi gelişmeleri, başyazılarından birine de konu ediyor. Yazının başlığı: “Deniz terörü”
“Günümüzdeki korsanlık faaliyetleri aşırılık yanlılarını finanse ediyor. Bu, hiçbir şekilde affedilmemeli.”
“Korsanlık suçu, denizciliğin tarihi kadar eski. Tarihte ve edebiyatta göz bantları, gümüş paralar ve altın kalplerle tasvir edilen bir haydut imajı vardır. Gerçekte ise bunlar daima acımasız ve barbar olmuşlardır.”
“Günümüzün korsanllık faaliyetlerinde de romantik hiçbir taraf yok. Aden Körfezi’nde gemilerin ele geçirilmesi denizcilik terörüdür. Bunların durdurulması lazım.”
“Bu durum işlek deniz yollarında sigorta maliyetlerini artırıyor, hayatları riske atıyor; El Kaide bağlantılı teröristlere ise muazzam bir gelirin yanında, Batı’ya saldırmak için de ölümcül bir imkan sağlıyor.”
“Kanunsuz ve iflas etmiş Somali çökmüş bir devlettir. Kendi kaderine tek edilmemelidir. Yarattığı felaket de önlenmelidir.”
‘Organ naklinde devrim’
Daily Telegraph gazetesinin “Organ naklinde devrim” ve yine aynı konuyu ön sayfaya taşıyan Independent‘ın da “Tıbbi mucize” başlıklarıyla kullandığı bir sağlık haberi, pek çok gazetede yer alıyor bu sabah.
Independent özetle şöyle yazıyor:
“30 yaşında, iki çocuk annesi, İspanyol bir kadın laboratuvar koşullarında üretilen bir organın nakledildiği ilk hasta oldu.”
“Verem sonrasında akciğeri çöken ve nefes alamayan Barselonalı Claudia Castillo’ya ameliyatla, biyomühendislik yoluyla üretilen soluk borusu nakledildi. Organın üretilmesi için kadının kendi kök hücreleri kullanıldı.”
“Haziran’daki ameliyattan dört ay sonra Castillo, merdiven çıkıp dans edebilir hale geldi. Uzmanlar, bu gelişmenin cerrahi alanında yeni bir dönemin kapılarını açtığını söylüyor.”
Daily Telegraph gazetesi de dün Londra’da bir basın toplantısıyla ayrıntıları açıklanan bu tarihi organ nakli sürecinde İngiliz doktorların da yer aldığını vurguluyor.
Erken seçim söylentisi
Guardian gazetesindeki bir siyaset haberine göre İngiltere’de iş dünyası da İşçi Partisi’nin vergi indirimi planlarına destek olunca erken seçim söylentileri başladı.
“İşçi Partili parlamenterler dün gece, önümüzdeki yaz bir genel seçim düzenlenebileceği tahmininde bulundular.”
“Bu söylenti, ekonomik krizin etkisiyle Muhafazakarların kamuoyu yoklamalarında puan kaybetmeleri ve Muhafazakar lider David Cameron’un iktidara gelirlerse İşçi Partisi’nin harcamaya dayalı planlarından vazgeçeklerini açıklamasını izliyor.”
“Cameron’un bu adımı kendisini muhalefet tarafında tecrit etmiş durumda.”
“Dün açıklanan bir kamuoyu yoklamasına göre Muhafazakarların oyu yüzde 40’a düşerken, ekonomiyi canlandırma planı sonrasında İşçi Partisi yüzde 37’ye yükselmiş vaziyette.”
19 Kasım 2008, bbc/turkish