Read Time:9 Minute, 38 Second
İstanbul’da 8 Mart Kadınlar Günü etkinlikleri çeşitli eylem ve etkinliklerle sürüyor. İstanbul’da dün ve bugün dört ayrı 8 Mart eylemi yapıldı.
İstanbul’daki ilk eylem Emekçi Kadınlar Derneği tarafından 4 Mart cumartesi günü Kadıköy’de düzenlenen miting oldu.
Numune Hastanesi önünde toplanan EKD, ESP, Öğrenci Kadın Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Tekstil-Sen, Sosyalist Gençlik Derneği ve Köz buradan sloganlarla Kadıköy İskele Meydanı’na kadar yürüdüler. Mitinge direnişte olan Serna Seral işçileri ve kentsel dönüşüm projesi ile evleri yıkılmak istenen Ayazmalı kadınlar da katıldılar.
Miting arama noktalarında kadın polisler katılımcılara karanfil vermek istemesi, kadınlar tarafından tepki ile karşılandı. Geçen sene 8 Mart’ta kadınlara yapılan vahşi saldırının imajını düzeltmek için yapılan bu kandırmaca, kadınlarca boşa çıkarılmış oldu.
EKD adına yapılan konuşmalarda “Şiddete hayır, ücretli, nitelikli kreş, 8 Mart ücretli izin günü olsun” talepleri vurgulandı. Kapitalizmin kadını ezdiğini, cinsel bir objeye dönüştürdüğü anlatılan konuşmada örgütlenmenin önemine değinildi. Eylem halaylar ve müzik dinletileriyle sona erdi.
İstanbul’da ikinci eylem: İmece’li Kadınlar Taksim’de
İmeceli kadınlar, bez pankartların üstüne tek tek yazdıkları taleplerinden oluşan Kadın Fermanı’nı Taksim’e taşıdılar.
İstanbul Esenyurt’ta çalışmalarını sürdüren İmeceli Kadınlar, İstanbul’un yoksul asmtlerinden gelen pek çok kadının da katılımıyla Taksim’de 8 Mart’ı kutladı.
5 Mart Pazar günü saat 11.00’de Taksim Tramvay durağından başlayan yürüyüşte “Kadın Fermanı”yla yürüyen kadınlar “Görünmeyen Emek Sesini Yükselt”, “İki Yüzlü Namusunu Al, Başına Çal!”, “Başka, Başka, Başka Bir Dünya Eşit Özgür Kardeşçe” sloganlarını attılar.
Haftalardır mahallelerden toplanan bezler üstüne yazılı taleplerle Galatasaray Lisesi’nin önüne gelen kadın kitlesi, “başka bir sokak, başka bir kent, başka bir ülke, başka bir dünya” özlemini haykırdı. “Evler değil artık dünyamız” ”İmece’de birleşsin ellerimiz” “iş, kreş istiyoruz “ yazılı dövizleri taşıyan kadınlar şiir, tiyatro ve yaptıkları konuşmalarla hem yaşadıkları sorunlarını hem de taleplerini dillendirdi. Yapılan konuşmalarda “Bu gün buradayız, çünkü sesimiz duyulsun istiyoruz” dediler. İmeceli Kadınlar, cins ayrımcılığına, ezilmeye, cinsel sömürüye, şiddete ve yoksulluğa karşı seslerini yükselterek, kadınların gücünü birleştirmesinin önemine vurgu yaptı.
İmeceli Kadınlar adına konuşan Meltem Öztürk; “Genel geçer şeyler söylemek için değil, 8 Mart’tan 8 Mart’a nutuk çekmek için hiç değil; bugün buraya gelebilen ve gelemeyen kadınların bez fermanlarla taleplerini haykırmak için Taksim’deyiz. Haksızlıkların, adaletsizliklerin, işgal, savaş ve sömürünün kol gezdiği gezegenimizde kadınlar cinsel kimliklerinden dolayı bir kat daha eziliyor ve şiddete maruz kalıyor. Çok uzağa gitmeye gerek yok, namus diye, töre diye kadın katliamları bu toplumda yaşanıyor. Dünyanın en yüksek oranlı kadın intiharları yanı başımızda Batman’da oluyor. İkiyüzlü ahlak her yerde kol geziyor ve kadınlar katlediliyor. Erkek egemenliğinden beslenen kapitalist sistem biz kadınları eziyor. Eğitimden, sağlıktan, emeklilikten ve benzeri sosyal hizmetlerden elini çeken devlet bu işleri kimin sırtına yüklüyor: Kadınların. Yeni liberal politikaların sonucu olarak, yeni yoksulluğu ilk tadan yine kadınlar oluyor. Mutfaktaki tencereyi kaynatmak için evde parça başı sömürülen, kadınlardır “ dedi.
Kadınların fermana yazdıkları taleplerden bazıları şunlardı:
“Kadınlar olarak iş ve kreş istiyoruz”
“Zorunlu ev kadını olmak istemiyoruz”
“Emeklerimiz görünsün istiyoruz.
“Erkeklere bağımlı olmak değil, kendi ayaklarımızın üstünde durmak istiyoruz.”
“Töre cinayetlerine kurban gitmek istemiyoruz.”
“Haklarımızı kullanabilmek istiyoruz.”
“Kadınlar olarak eğitim ve sağlık hakkı; güvenli bir gelecek istiyoruz.”
Taleplerini haykıran kadınlar “YAŞASIN 8 MART, YAŞASIN KADIN DAYANIŞMASI” sloganlarıyla eylemlerini bitirdiler.
“Zorunlu ev kadını olmak istemiyoruz”
“Emeklerimiz görünsün istiyoruz.
“Erkeklere bağımlı olmak değil, kendi ayaklarımızın üstünde durmak istiyoruz.”
“Töre cinayetlerine kurban gitmek istemiyoruz.”
“Haklarımızı kullanabilmek istiyoruz.”
“Kadınlar olarak eğitim ve sağlık hakkı; güvenli bir gelecek istiyoruz.”
Taleplerini haykıran kadınlar “YAŞASIN 8 MART, YAŞASIN KADIN DAYANIŞMASI” sloganlarıyla eylemlerini bitirdiler.
Kadıköy’de Kadınlardan Özgürlük Talebi
Amargi Kadın Kooperatifi, Antimilitarist Feministler, Gökkuşağı Kadın Derneği, Feminist Kadın Çevresi (FKÇ), Mor Çatı, Pazartesi Dergisi, Şahmeran, Lambdalı kadınlar, Demokratik Özgür Kadın Hareketi, Başak Kadın Kooperatifi, Çağrı Dergisi’nden kadınlar, İşçi Mücadelesinden kadınlar, Toplumsal Özgürlük Dergisi’nden kadınlar, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’ndan (DİSK) kadınlar, Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu’ndan (KESK) kadınlar, Halkevlerinden kadınlar, İnsan Hakları Derneği’nden (İHD) kadınlar, Emek Partili (EMEP) kadınlar, Emekçi Hareket Partisi’nden (EHP) kadınlar, Sosyalist Demokrasi Partisi’nden (SDP) kadınlar, Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nden (ÖDP) kadınlar ve Demokratik Toplum Partili (DTP) kadınlar’ın katıldığı 8 Mart mitingi Haydarpaşa Numune Hastanesi önünden yürüyüşle başladı. Buradan Kadıköy İskele Meydanı’na yüründü. Meydanda konuşmalar yapıldı ve müzik grupları sahne aldı.
Beyazıt 8 Mart Mitingi
Beyazıt Meydanı’nda erkeklerinde katıldığı karma bir miting yapan platform bileşenleri saat 13.00’te Büyükşehir Belediyesi karşısında toplandı. Buradan kortejler oluşturarak yürüyüşe geçen kitle buradan Beyazıt Meydanı’na geldi.
TAYAD’lı bir ana konuşmasıyla başlayan mitinge, Ruhan Mavruk şiirleriyle katıldı. BES ve ÇHD yapılan konuşmaların ardından, sivil polisler tarafından kaçırılarak tecavüze uğrayan Ayışığı Sanat Merkezi çalışanı Sevda Aydın bir konuşma yaptı.
Alınteri, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), BES 1 No’lu Şube, Belediye-İş 2 No’lu Şube, Bilinç ve Eylem, Demokratik Kadın Hareketi, Deri-İş Sen. Tuzla Şb., Devrimci Hareket, Emekçi Kadınlar (EKA), Emekçi Hareket Partili Kadınlar, Emekli-Sen 2 No’lu Şube, Genel-İş 2 No’lu Bölge 3 No’lu Şube, Genel-İş 2 No’lu Bölge 7 No’lu Şube, Haber-Sen 9 No’lu Şube, HÖC’lü Kadınlar, Halk Kültür Merkezleri (HKM), Kurtuluş Partisi, Kaldıraç, Köz, Odak, Partizan, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (Eşgüdüm), Proleter Devrimci Duruş (PDD), Tunceli Dernekleri Federasyonu’nun katıldığı mitinge TAYAD’ın kitlesel katılımı ağırlığını koydu.
Grup Yorum, Grup Yay ve Grup Gece Tutuştu’nun söylediği şarkılar ve marşlarla süren miting saat 16.00’da bitirildi.
İzmir
İzmir’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü düzenlenen iki ayrı eylemle kutlandı.
İzmir’deki ilk eylem İzmir Emekçi Kadınlar Derneği Girişimi, Demokratik Kadın Hareketi, Ezilenlerin Sosyalist Platformu, HÖC’lü kadınlar, BDSP, Kaldıraç, Halkın Kurtuluş Partisi ve İzmir Cezaevi İnisiyatifi’nin aralarında bulunduğu kurumlar tarafından gerçekleştirildi. Konak Pier önünde toplanan kitle buradan sloganlarla eski Sümerbank önüne yürüyüş düzenledi. Pankart ve dövizleriyle yürüyüş kortejleri oluşturan yaklaşık bin kişi, "Eşit işe eşit ücret", "Yaşasın Dünya Emekçi Kadınlar Günü", "Her gün 8 Mart her gün mücadele", "Iraklı, Filistinli kadınlar yalnız değildir" sloganlarını sık sık attı.
İzmir Emekçi Kadınlar Derneği Girişimi ve Demokratik Kadın Hareketi kitleselliğiyle dikkat çekerken, HÖC’lü kadınlar da ölüm orucunda yaşamını yitiren kadınların fotoğraflarını taşıdı.
Fiili mitinge dönüştürülen eyleme, yıkımlara karşı mücadele eden Onur Mahallesi’nden kadınlar evlerini yıktırmayacaklarına dair slogan ve dövizleriyle katılırken, DİSK yöneticileri kadınlara kırmızı karanfil dağıttı. Oldukça coşkulu başlayan eylemde, Sümerbank önüne gelindiğinde kurumlar adına ortak basın açıklaması okundu. Açıklamada, işçi ve emekçi memur, ev emekçisi kadınların sorunları ve talepleri ile kadına yönelik şiddete karşı mücadele vurgusu öne çıktı.
Açıklamanın ardından Tekstil’de çalışan bir kadın işçi, tekstil sektöründe kadın işçilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti ve taleplerini dile getirdi. Kamu sektöründe yaşanan özelleştirmelere ve performansa dayalı çalışma sisteminin emekçi memur kadınlar üzerinde etkilerini anlatan KESK üyesi emekçi kadın ise, örgütlü oldukları sendikaları KESK’in eylemde yer almamasını eleştirdi. Tutuklu yakını bir kadının da konuştuğu eylemde şiirler okundu. Etkinlik, Kavel Müzik Topluluğu ve Ayışığı Müzik Grubu’nun sahne almasının ardından sona erdi.
Eylemde, 8 Mart Çarşamba günü, saat 12.30’da Kemeraltı Girişi’nde yapılacak bildiri dağıtımının ardından cezaevlerinde bulunan kadın tutuklulara kart gönderme eylemi yapılacağı da duyuruldu.
İzmir’de ayrıca 8 Mart Kadın Platformu tarafından erkeklerin katılımının olmadığı bir miting düzenlendi. Cumhuriyet meydanından Gündoğdu meydanına yapılan yürüyüşle başlayan mitingde, "Yaşasın Kadınların Uluslararası Birlik, Mücadele, Dayanışma Günü – 8 Mart Kadın Platformu" yazılı pankart açıldı. Bağımsız Kadın İnisiyatifi, Umut-Der, KESK Kadın Kolları, ÇEKEV, ÖDP, SDP, Emek Partisi, ÇHD ve İHD’den kadınların yer aldığı mitinge yaklaşık 600 kişi katıldı. Demokratik Özgür Kadın Hareketi 300 kişilik kadın kitlesiyle göze çarparken, yöresel kıyafetleriyle kadınlar " savaşa ve kadın katliamlarına geçit vermemek için birleşelim" pankartı taşıdı. Diğer kortejlerde ise kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüz vurgusu öne çıktı. Tertip komitesi adına açıklamayı okuyan Begüm Oğuz, insanlığın yarısını oluşturan kadınların kapitalist sistem içerisinde her türlü güvenceden yoksun, ikincil cins olarak görüldüğünü ve her türlü şiddete maruz kaldığını vurguladı. Oğuz, 8 Mart’ın ücretli izin günü ilan edilmesi, eşit işe eşit ücret, cinsel, sınıfsal, etnik ve kültürel ayrımcılığa son verilmesi taleplerini dile getirdi. Türkçe açıklamanın ardından Kudret Ecel ise Kürtçe basın açıklamasını okudu. Açıklamaların ardından Umut Derneği "Yoksullar Tiyatrosu" ocak ayının sonunda Bursa’da çalıştıkları fabrikada yanarak yaşamını yitiren tekstil işçisi kadınları anlatan "iş kazaları" adlı bir oyun sergiledi. "Bursa’da yanan biziz", " Yaşasın Kadın Dayanışması" sloganlarının atıldığı miting çekilen halayların ardından sona erdi.
Adana, Mersin, Çanakkale, Gebze ve Dersim’de de 8 Mart çeşitli eylemlerle kutlandı.
Sendika.Org
İzmir Kaynak: Demokrat Radyo
İzmir Kaynak: Demokrat Radyo