0 0
Read Time:5 Minute, 18 Second

1mayis07-1İstanbul'da 1 Mayıs'ı Taksim meydanında kutlamak isteyen sendika ve sosyalist güçler, polis terörü altında gün boyu süren eylemliliklerle her yeri 1 Mayıs alanına çevirdi. Günler öncesinde DİSK, KESK, Devrimci 1 Mayıs Platformu, TKP vb. 1 Mayıs'a, 1977 1 Mayıs katliamının 30. yılı vesilesiyle şehitleri anmak ve Taksim meydanını İşçilere açılması talebiyle 1 Mayıs günü Taksime yürüyeceklerini açıklamışlardı.

1979 yılından bu yana işçi ve emekçilere kapalı olan meydan, sivil faşist odaklara, polis kutlamalarına ve yılbaşı eğlencelerine her sene ev sahipliği yapıyordu. Devrimci sınıf mücadelesinde simgesel önemi olan Taksim meydanını yeniden kazanmak, icazetçi kutlama oyununu boşa çıkartmak ve devrimci şiarlarla yasağı parçalamak için 1 Mayıs'ta sokaklara hâkim olan kararlılık olumlu kazanımlar doğurmuştur. Özellikle, Taksim yasağının fiilen kırılması ve gün boyu süren sokak eylemleri sıkıyönetim dönemlerini aratmayan polisiye önlemleri zayıflatan iradi kazanımlar yaratmıştır.

 barikat_direniiİstanbul Valiliğinin, 'bedel öderler' tehdidi, devrimci güçlerin kararlılığıyla sonuçsuz kaldı.1 Mayıs günü sabah saatlerinde Dolmabahçe civarında polisin ilk saldırısı başladı. Miting tertip komitesi bileşenleri gözaltına alındı. Taksim ve Dolmabahçe yönünde bütün yolları kapatan polis, toplu yürüyen bütün gruplara müdahale etti. İstanbul dışından gelenlerin büyük bölümünün engellendiği ve turnike girişlerinde otobüslere saldırıldığı öğrenildi. Beşiktaş iskelesi üzerinden Taksime yürümeye başlayan kitle de polisin terörüne maruz kaldı. Bu saldırıda onlarca kişi yaralandı, yüzlercesi de gözaltına alındı. Taksim İstiklal caddesinde toplanan guruplar da, Fransa konsolosluğu önünde polisin saldırısına uğradı. Polis ayrıca burjuva medyanın görüntü almasını da engelledi. Taksim meydanı binlerce polis sürüsünün işgali altında insanlara azgınca saldırıldığı görüntülere sahne oldu. Saat 11.30 civarı Gümüşsuyu yokuşunda bir araya gelen DİSK öncülüğündeki yüzlerce kişi polis ablukası altında Taksim meydanına doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sürerken meydan çevresinde de yer yer çatışmalar yaşandı. Yürüyüşün sonunda meydana ulaşan binlerce insanla buluşan DİSK korteji Kazancı yokuşu önünde anma düzenledi. DİSK başkanı Süleyman Çelebi yaptığı açıklamada; "artık Taksim meydanının 1 Mayıs alanı olduğunu, bir sonraki sene yine Taksim'de olacaklarını" ve  "İstanbul valisinin bir an önce istifa etmesi gerektiğini" söyledi. Taksim ve çevresinde 600 yüzden fazla kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

 Çatışmanın en yoğun yaşandığı yerlerden birisi de Okmeydanı sokaklarıydı. Sibel Yalçın direniş parkında toplanan devrimciler, bir süre hazırlık yaptıktan sonra Piyalepaşa yönüne doğru yürüyüşe geçti. HÖC, DHP, Dayanışmaevi, Partizan pankartlarıyla yürüyüşe katıldı. Binbeşyüz kişinin yürüyüşü, Okmeydanı çıkışında polis barikatına takıldı. Gaz bombaları kullanan polis, kitleye saldırdı. Polisin saldırısına karşılık barikat kuruldu, taş, molotof ve sapanlarla polise cevap verildi. Polisin farklı noktalardan saldırısı başlayınca Okmeydanı'n çeperi çatışma alanına dönüştü. Çatışma süresince polis helikopterleri alçak uçuş yaparak çekim yaptı. Cemevi önü, Sağlık ocağı çevresinde de polisle, devrimciler arasında yoğun çatışmalar oldu. Sürekli gaz bombası atarak ilerlemeye çalışan polisler sıkıştıklarında veya gaz stokları bittiğinde birbirini ezercesine kaçışıyordu. direniDevrimcilerin kararlılığı neticesinde saatlerce mahalleye giremediler. Yine göze çarpan bir diğer durumda polisin evlere ve sokaktaki arabalara bilinçli verdiği zararlardı. Onlarca ev, işyeri ve araba polisin attığı taş ve gaz bombaları nedeniyle hasar gördü. Devrimcilerin kurduğu barikatı zorlamaya çalışan faşist polislerden biri de molotof atılması sonucu yanma tehlikesi geçirdi. Yanmaya başlayan polis şuurunu kaybedip çırpınırken diğer polisler tarafından söndürüldü. Üç buçuk saat devam eden Okmeydanı 1 Mayıs direnişine, Sosyalist- Şoreşger taraftarları da katılarak çatışmalarda yerlerini aldılar. Okmeydanı'ndaki direniş daha sonra iradi olarak bitirildi. Eylemin sonrası da geri çekilen kitleye dönük polis saldırısı devam etti.

 Ümraniye 1 Mayıs mahallesinde, devrimcilere saldıran polis araçları kaza yaptı, iki faşist polis yaralandı.1 Mayıs mahallesinde de, çatışmalar saatlerce devam etti. Yine Gazi mahallesinde, akşam 20.00'de bir araya gelen devrimci-demokratik güçler, gün boyu yaşanan saldırıları protesto ettiler. Gazi Cemevi önünden, Dörtyol Sultan iş hanı önüne yürüyen kitle adına burada basın açıklaması okundu, eylem açıklamanın ardından bitirildi. Sonrasında bazı guruplar İsmetpaşa caddesinde barikat kurup polis panzerlerine yanıcı maddeler atarak eylem yaptı.

okmeydani2İstanbul'da ırkçı-gerici sendika ve sosyal şoven partiler de, Kadıköy'de izinli 1 Mayıs kutlaması yaptı. Katılımın düşük olduğu ve sönük geçen kutlamaya, Türk-iş, Hak-iş, Emep, İP ve CHP katıldı.

 

                                                                                Sosyalist Şoreşger-İstanbul

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
News Reporter