Değerli Dostlar,
04 Eylül 2005 Ankara toplantısı ile başlayıp 17-18 Aralık 2005 Diyarbakır toplantısı ile kararlı bir yürüyüşe dönüşen Kürt Ulusal Demokratik Çalışma Grubu, Kürtlerin en geniş manada ulusal demokratik birliğinin sağlanması
ve Kürt sorununun "self determinasyon hakkı" perspektifiyle çözmeye yönelik çalışmaları yeni bir aşamaya gelmiş bulunmaktadır.
İlişikte Grubu' muzun uzun bir uğraştan sonra genel olarak konsensüse vardığı "Kürt Ulusal Birlik Hareketi" nin tüzük taslağını siz değerli dostların görüş ve önerilerine sunuyoruz.
Görüş ve önerilerinizi bekler, en derin saygı ve selamlarımızı sunarız.
14 Mayıs 2007-Diyarbakır
Kürt Çalışma Grubu-Sekreterya
* * *
KURD ULUSAL BİRLİK HAREKETİ PROGRAM TASLAĞI
Kürt Ulusal Birlik Hareketi (TEVYEK=Tevgera Yekîtîya Neteweyî a Kurd), Kürt özgürlük mücadelesinin mirasına sahip çıkar; Kürt ulusal demokratik kurtuluş mücadelesi yolunda dizilen temel taşların üstüne taş koymanın görev ve sorumluluğuyla davranır; Kuzey Kürdistan'ın yakın tarihindeki ulusal demokratik birlik çalışmalarını, olumlu ve olumsuz yanlarıyla, ulusal özgürlük yolundaki arayış ve mücadeleler olarak değerlendirir.
TEVYEK, ulusal demokratik kurtuluş mücadelesinin temel sorunlarından birinin de ulusal demokratik güçlerin bugüne kadar kalıcı birlik kuramayışı olduğunu tespit eder. Başta Güney Kürdistan olmak üzere, Kürdistan'ın parçalarındaki siyasal dinamikler, hem bir parça dahilinde birlik kuramamış, hem de parçalar arasında dayanışma, birlik mekanizmaları yaratamamamış, bundan dolayı halkımızın ağır bedeller ödediği iç çatışmalar ve ağır yenilgiler yaşanmıştır.
Ülkemizi parçalayan Batılı ve Doğulu sömürgeci rejimler kendi aralarındaki çelişki ve çatışmalara rağmen, gerektiğinde Kürt halkına karşı birlikte davranırken, mazlum Kürt halkı özgürlüğü uğruna birlik oluşturulamamıştır.
Ancak son yıllarda ülkemizin Güney'indeki ulusal demokratik hareket, birlik oluşturulunca başarı ve zaferlerle yol alındığına çarpıcı bir örnek olmuştur.
Sömürgecilerin böl-yönet politikasının da etkili olduğu bu siyasal parçalanmışlık siyaset sorumluluğu ve ustalığıyla aşılabilir.
KUDÇG Kuzey Kürdistan'da farklı grup, parti, çevre ve yurtsever kişilerin ortak bir ulusal birlik arayışı, siyasal parçalanmayı aşma yolunda atılmış bir adımdır. Bu adımın TEVYEK ile kararlı ve istikrarlı bir yürüyüşe dönüştürülmesi amaçlanmaktadır.
TEVYEK, mevcut süreçteki temel sorunlarımızdan birinin birleşik ulusal demokratik iradenin yaratılması olduğunun altını çizerek, halkımızı bu hedefte birleşmeye çağırır.
TEVYEK, geçmiş birlik deneyimlerinden çıkardığı derslerle, ülkemizdeki değişik görüş ve eğilimdeki partiler, örgütler, bireyler ile mesleki ve sendikal örgütlenmeleri bünyesinde birleştirerek ulusal birlik yaratmayı temel görevlerinden biri bilir.
Bu süreçte tüm çabalarımıza rağmen TEVYEK' in dışında kalacak olan yurtsever güçler de olacaktır. TEVYEK kendi dışındaki yurtsever güçlerle dost kalmayı, onlarla ortak çalışma ve eylemler oluşturmayı hedefler.
TEVYEK ilke olarak kendini hem halkımıza hem de dünyaya, üzerinde yürüdüğü pratik-politik mücadele hattı üzerinden tanımlayacaktır. Mücadelemiz halkımızın haklarını gasp eden rejimlerledir, halklarla değil. Başta bölge halkları olmak üzere tüm dünya halklarını halkımızın meşru, haklı mücadelesini desteklemeye çağırıyoruz.
KÜRDİSTAN, ORTADOĞU VE DÜNYA
Kürtler genelde Ortadoğu'nun, özelde Mezopotamya'nın yerleşik ve kadim halklarındandır. Kürt halkı, dünyanın en eski uygarlıklarından olan Mezopotamya Uygarlığı'nın yaratıcı halklarından biridir.
Kürdistan önce bölgenin iki temel gücü Osmanlı ve İran imparatorlukları arasında 1639 Kasr-ı Şirin Anlaşması'yla ikiye bölünüp, paylaşıldı. Daha sonra I. Dünya Savaşı sonunda İngiltere ve Fransa ile bölge devletleri tarafından dörde bölündü. Bu paylaşım ve bölme sürecinde ulusumuzun özgürlüğü hedefleyen bütün başkaldırıları bu güçler tarafından bastırılmıştır. II. Dünya Savaşı sırasında kurulan Mahabad Kürt Cumhuriyeti, ABD-İngiliz blokunun baskısı ve SSCB'nin bölgeden çekilmesiyle yıkılmıştır.
TEVYEK, bu süreçlerde Kürt halkının ve bölge halklarının iradesi dışında çizilen haritayı bölgedeki sorunların temel sebeplerinden biri olarak görür. Kürdistan'ın ülkesi ve halkıyla birliğini tarihsel bir hak sayar.
Gerek uluslararası güç odaklarının, gerekse bölge sömürgeci devletlerinin Kürdistan üzerinde kendi çıkarları doğrultusunda hesapları olup, bu hesaplar doğrultusunda denetlemeye ve yönlendirmeye çalışmaktadırlar. Ancak esas sorun, Kürt halkının ve siyasal dinamiklerinin geleceğe ilişkin kendi hesaplarını içeren bir ulusal proje yaratamamış olmasıdır. TEVYEK, kendini bu hesapların birleşik siyasal ifadesi olarak tanımlar ve buna uygun davranır.
TEVYEK, ulusal kavganın öne çıkıp mevzi kazandığı parçaya diğer parçaların omuz vermesi başta olmak üzere, Kürdistan'ın parçaları arasında politik dayanışmanın geliştirilmesini ve ilkesel olarak karşılıklı eleştiri ve önerileri benimser. Bu perspektifle Güney'deki Kürt Federe Devleti'ni sahiplenir, destekler.
KUZEY KÜRDİSTAN
Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı bakiyesinden Türk ulusu, yaratma projesidir. Bu nedenle Türkiye rejimi cumhuriyetin kuruluşundan beri Kürt ve Kürdistan gerçeğinin ret ve inkarını temel alan bir politika geliştirmiştir. Bu politika baskı, imha ve asimilasyonla hayata geçirilmiştir.
Gerek ekonomik gelişmenin bir sonucu olarak kırdan kente akan göçün ve gerekse son yıllarda sömürgeci rejimin Kürdistan'ı boşaltma uygulamasıyla milyonları bulan Kürt kitlesi zorla Kürdistan kentleri ve Türkiye metropollerine göç ettirildi. Bu gelişme hem Kürdistan'da kentlerin çarpık ve hızla büyümesine, kentlerimizin tarihi dokularının bozularak kırsallaşmasına, hem de Türkiye metropollerinde Kürt/Kürdistanlı nüfusun yoğunlaşmasına yol açtı. Artık Kürdistan'da nüfusun ve ekonomik-siyasal yaşamın ağırlık merkezlerini kentler oluşturmaktadır.
Kürdistan gençliği, Anadilde eğitim başta olmak üzere genelde eğitim olanaklarından yoksun oluşu, şiddetin direkt muhatabı ve işsizliğin de ana kitlesi olması nedeniyle ciddi ulusal, sosyal, ekonomik ve akademik sorunlarla karşı karşıyadır.
Kürdistan kadını, tarımın yanı sıra giderek sanayi, ticaret ve hizmet sektöründe çalışan kitlenin ciddi bir bileşeni haline gelmektedir. Bu gelişme, çalışan kadına ağır sorunların yanı sıra ekonomik, sosyal yaşamda özgürleşme, bireyleşme yönünde imkanlar da sunmaktadır. Kadınlar aynı zamanda dil ve kültürün temel taşıyıcı unsurları olmalarından dolayı, sömürgecilerin onlar üzerinden asimilasyonu derinleştirme politikalarına maruz kalmaktadır.
TEVYEK, Kürdistan'da kadın ve gençliğin asimilasyon ve zulüm politikası nedeniyle yaşadığı ağır siyasal baskı ve toplumsal sorunların, sosyal ve siyasal alanda kadın ve gençliğe pozitif ayrımcı bir yaklaşım gösterilmesini daha da zorunlu hale getirdiğine inanmaktadır.
Halkımız, yükselen ve gerileyen evreleri olmakla beraber, genel bir duruş olarak ulusal özgürlük davasını sahiplenecek dinamik siyasal bir potansiyeli her zaman barındırmış olup bugün de barındırmaktadır.
TEVYEK, bu belli başlı ekonomik, sosyal, siyasal olgu ve gelişmeleri dikkate alan bir ulusal demokratik siyaset geliştirip büyütmeyi hedefler.
TEVYEK, açık alanda siyasal mücadele yürütür. Mücadelede legaliteyi gözetmekle beraber meşruiyeti, mücadele tarzı olarak da sivil itaatsizliği ve kitle eylemliliğini esas alır.
TEMEL HEDEFLER
1) TEVYEK, Kurdistanı Kürt ulusunun ülkesi olarak görür. Bu tespit üzerinden çözüm arar. Çözümün, özü itibariyle Kürt ulusunun kendi kaderini tayin hakkı olduğunun altını çizer.
Kürt ulusal sorunu Türkiye Cumhuriyeti'nin üniter yapısı içerisinde çözümlenemez. TEVYEK, bu yönde süregelen dayatmaları ve geliştirilen yeni projeleri temelden reddeder.
TEVYEK, temel siyasal hedef olarak Kürt halkının kendi topraklarında kendi kaderini hukuksal, yönetsel ve siyasal açıdan özgür iradesiyle belirlemesini ve dünya halklarıyla tam hak eşitliği temelinde ilişkiler kurmasını savunur, bunun mücadelesini verir. Kendi kaderini tayın hakkı ve bunun bürüneceği biçiminin belirlenmesinde, Kürt halkının özgür iradesine başvurmayı temel bir prensip olarak savunur. Kürdistan'da eşitlikçi, özgürlükçü, çoğulcu, demokratik çizgileri içeren sosyal ve hukuksal normları güçlü olan bir devlet ve toplum yapısını benimser.
2) TEVYEK, Kuzey Kürdistan'da yaşayan Ermeni, Arap, Asuri, Çerkez, Türk ulusal azınlıkların geleceklerinin Kürt halkının kaderiyle iç içe geçtiğini belirtir, ulusal azınlıkların kendilerini ulusal, kültürel bakımdan özgürce ifade etme ve örgütlenme haklarının altını çizer. Aynı yaklaşımla İç Anadolu ve Türkiye metropollerindeki Kürt ulusal azınlığın ulusal, kültürel haklarını savunur. Avrupa'daki Kürt kitlesinin ulusal kültürel haklarının geliştirilmesi için mücadele verir.
TEVYEK, Türkiye ve Kürdistan'daki ulusal azınlıklara ilişkin diğer bir temel yaklaşım olarak; belli bir coğrafyada (kent, ilçe, köy vb.) nüfusun çoğunluğunu oluşturan ulusal azınlıklar ile kent ve metropollerdeki ulusal azınlığın sorun ile taleplerinin ve dolayısıyla çözümlerinin de farklı olacağını belirtir ve bu farklılıklara uygun çözüm arayışları geliştirir. Bu arayışla ilgili çözümde uluslararası sözleşmeleri referans alır.
3) TEVYEK, düşünce ve inanç özgürlüğünü esas alır. Düşünce ve inanç özgürlüğünü temel insan haklarından sayar. Bireyler için inanç özgürlüğünün yanı sıra, bireyler ve gruplar için ibadet özgürlüğünün garanti altına alınmasına, din özgürlüğünün aynı zamanda herhangi bir dine mensup olmama hakkını da içerdiğine inanır.
4) TEVYEK, ülkemizdeki zenginlik kaynaklarının Kürt/Kürdistan halklarının yararına işletilmesini temel bir hedef olarak savunur.
5) Halkımızın siyasal iradesinin dışında gelişen/geliştirilen Türkiye'nin AB'ye katılma sürecinin derinleşmesiyle paralel olarak Kürt halkı ve siyasal temsilcileri de bu sürecin olumlu-olumsuz sonuçlarıyla yüzleşmektedirler.
TEVYEK, Kürt millet gerçeğini ve özgürlük mücadelesini tanıması, müzakereler sürecinde Kürdistan söz konusu olduğunda muhatabın Kürt halkı ve siyasi temsilcileri olduğunu görmesi ve bu bağlamda ilişki kurması için AB'ye çağrıda bulunur. Kürdistanlı siyasal dinamikler ile sivil kurumların da, müzakerelerin ilerlemesiyle paralel AB'nin karşısına bütün, somutlaştırılmış bir ulusal projeyle çıkmaları gerekir.
6) TEVYEK, Kürt halkının ulusal kurtuluş mücadelesiyle Türkiye halklarının demokrasi ve değişim mücadelesinin birbirini etkileyen iki temel dinamik olduğunu belirtir; Kürt halkının ulusal özgürlük uğruna kazanacağı her mevzinin, Türkiye halklarının demokrasi mücadelesine bir katkı olacağını, aynı zamanda Türkiye rejimi ve toplumundaki her ciddi demokratikleşme adımının da halkımızın mücadelesine bir katkı sunacağını vurgular; Türkiye'nin özgürlükçü dinamiklerini Kürt halkının ulusal özgürlük mücadelesine omuz vermeye çağırır.
GÜNCEL TALEPLER
Güncel mücadelede kısa vadeli ulusal istemlerin yanı sıra kısa vadeli ekonomik, sosyal talepleri dile getirir. Bu taleplerin belli başlıları olarak:
1) Kürt halkının ve ulusal azınlıkların varlığını kabul eden ve ulusal haklarını da güvenceye alan demokratik bir anayasanın hazırlanıp kamuoyuna sunulması;
2) Kürtçe'nin resmi dil olarak kabul edilmesi;
3) Kürt dilinin ve ulusal azınlık dillerinin eğitim-öğretim dili olarak yasallaştırılması, bunun koşullarının hazırlanması; basın yayın alanında Kürtçe üzerindeki baskı ve yasakların kaldırılması;
4) Tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması, siyasi yasaklıların yasaklarının kaldırılarak serbestçe siyaset yapmalarının sağlanması; düşünce, inanç ve Kürdistani siyaset ile örgütlenme özgürlüğünün önündeki tüm yasal ve idari engellerin kaldırılması;
5) Kürt halkı üzerindeki inkar ve imha siyasetine son verilmesi ve yıllardır halkımıza karşı yürütülen bu savaş siyasetinin yarattığı tüm sonuçların ortadan kaldırılması;
6) Mayınlar bir insanlık suçudur, yurdumuzun her tür mayından arındırılması;
7) Ülkemizin tarihsel ve ekolojik dokusunun korunması, bu dokuyu tehdit eden projelere son verilmesi;
8) Zorunlu askerlik Kürdistan'da bir zulüm ve irade ambargosudur. Zorunlu askerlik dayatmasına son verilmesi uğruna mücadele edilmesi.
11 Mayıs 2007-Diyarbakır
* * *
KÜRT ULUSAL BİRLİK HAREKETİ TÜZÜK TASLAĞI
4 Eylül 2005 tarihinde Ankara'da başlayarak 17-18 Aralık 2005 tarihli Diyarbakır toplantısı ile devam eden Kürt Ulusal Demokratik Çalışma Grubu'nun Kürt halkının kendi geleceğini özgürce belirleme perspektifi çerçevesinde Kürt ulusal demokratik güçlerinin en geniş birliğini oluşturmak üzere başlattığı süreç, bundan böyle Kürt Ulusal Birlik Hareketi olarak anılacaktır.
Madde 1:Adı, merkezi, kısa adı
Birliğin adı Kürt Ulusal Birlik Hareketi'dir. Merkezi Diyarbakır'dır. Kısa adı TEVYEK' dir.
Madde 2:. Karakteri
Kürt Ulusal Birlik Hareketi, Kürt halkının kendi geleceğini kendi topraklarında özgürce belirleyerek diğer özgür uluslar ailesi ile eşit hak ve özgürlüklere sahip olmasını savunan ve bunun için ulusal birlik perspektifini benimseyen bütün siyasi parti, girişim, çevre, grup, inisiyatif, kurum, kuruluş ile şahıslardan oluşacaktır.
Kürt Ulusal Birlik Hareketi çalışmalarında, meşruiyeti, demokratik işleyişi, çoğulculuğu, katılımcılığı ve açıklığı benimser.
Madde 3: Amacı
Kürt Ulusal Birlik Hareketi, halkımızın özgürlük ve kurtuluş mücadelesinin ortak paydalarını ortaya çıkartmak, bu ortak paydaları çoğaltarak kitlelere mal etmeyi; farklı örgüt, düşünce ve inanca sahip ulusal demokratik güçleri mücadele ve dava birliği anlayışı çerçevesinde yakınlaştırmayı; birlik kültürünü geliştirmeyi ve bütün güçleri Birliğin program hedefleri doğrultusunda harekete geçirmeyi temel görev sayar.
Kürt Ulusal Birlik Hareketi, Ulusal Birliğin oluşmasında değişik görüş ve eğilimlere sahip farklı ulusal güçlerin birbirlerinin varlığına, farklılıklarına ve özgün hukukuna saygıyı esas alır; Kürt ulusunun ortak iradesini temsil edecek bir Ulusal Kongre gerçekleştirmeyi hedefler.
Madde 4: Organları
BİRLİK KONGRESİ (BK)
BK, Birliğin en üst organıdır. Birlik Kurucuları, Birlik Meclisi Üyeleri, birim kongrelerinden seçilen delegeler ile BM'nin 2/3 çoğunlukla belirleyeceği değişik kanaat önderleri, parti ve çevre temsilcileri delegelerinin katılımından oluşur.
Toplanması:
a. BK, olağan olarak yılda bir toplanır. Bu süre en fazla iki yıla kadar uzatılır. Toplantının yer, gün ve gündemi Birlik Meclisi (BM) tarafından kararlaştırılıp en az bir ay önce Yerel Birimlere (YB) bildirilir.
b. BM veya Hareket Yürütme Kurulu (YK) tarafından hazırlanmış karar tasarıları Yerel Birimlere (YB) 30 gün önce gönderilir.
c. BK toplantısından en az 20 gün önce kongreye katılacak delege listesi hazırlanır.
d. BK'nin toplantı yeter sayısı, BK delegelerinin salt çoğunluğudur.
e. BK' ye seçilecek delege sayısı, Kürdistan ve metropol için nüfusu 300 bine kadar olan illerden en çok 15, 300 binden fazla olan iller için en çok 30 dur. Yurtdışı katılımı ek yönetmelik ile belirlenir.
f. BM, bir ay önce BK'ye katılmasında yarar bulduğu siyasi parti, çevre ve grup temsilcileri ile aydın, yazar, sanatçı vb kişileri Kongreye delege olarak davet edebilir. Bu kategorideki delege sayısı seçilmiş delege sayısının ¼ ünü geçemez. BM, yurtsever parti, çevre ve grupların Birliğe kurumsal katılımı için gerekli yönetmeliği hazırlar.
Olağanüstü Toplanması
BK'nin olağanüstü toplanmasına delegelerin dörtte birinin (1/4) çağrısı üzerine veya BM'nin tam sayısının üçte iki (2/3) çoğunluğu ile karar verilir.
Yönetimi
a. BK'yi, Birlik Sözcüsü, yokluğunda kendine vekalet edecek YK Üyesi, bu organların boşalması durumunda ise BM'ce kendi içinden seçilmiş bir üye açar.
b. BK'nin Divanı, bir başkan ve iki başkan yardımcısı ve gerektiği kadar yazmandan oluşur, açık oyla seçilir. Ancak oyların sayımında zorluk ya da duraksama olursa, BK, seçimin ad okunarak ya da gizli oyla yapılmasını kararlaştırabilir.
c. Divan, kongre çalışmalarını genel hukuk kuralları, demokrasi ve Birlik ilkelerine uygun olarak yürütülmekle yükümlüdür.
d.BK, üyelerinden en az onda birinin (1/10'nin) önerisiyle belli bir konunun gündeme alınması istenebilir. Program ve tüzük değişikliklerine ilişkin teklifler, BK'de hazır bulunanların beşte birinin (1/5'nin) oylarıyla gündeme alınır. Öneride imzası bulunan üç, karşı görüşte olan üç delege konuşma yaptıktan sonra, açık oylama ile karar alınır. Gündeme alınma oylama sonucu kesinleşirse, konu ilgili komisyonda rapora bağlandıktan sonra Birlik Kongre'sinde görüşülür.
e. Organlara aday olanların birlik üyesi olmadıkları ya da haklarında seçilmeye engel durumların olduğu yolundaki itirazlar, Divanca seçimlerden önce karara bağlanır.
Yetkileri:
a. BK, Birlik politikasını ve örgütsel işleyişini belirler, gerekli düzenlemeleri yapar, hedefler ortaya koyar.
b. BK, BM'ni seçer.
c. BM'nin bir önceki döneme ilişkin faaliyet ve mali raporunu tartışarak sonuçlandırır.
d. BK, Birlik Hareketinin bir başka Kurumla birleşmesine, tüzel kişiliğine son verilmesine ilişkin kararlar alabilir. Bu konulara ilişkin kararlar, üye tam sayısının üçte iki (2/3) oy çokluğuyla alınır.
e. BK' deki program ve tüzük değişikliği ile Birlik politikaları konusundaki önerge ve karar tasarıları delegelerin onda birinin (1/10'nin) imzası ile verilir.
f. BK kararları, bütün Birlik organlarını ve üyeleri bağlar. Bu kararlar kamuoyuna ve üyelere duyurulur.
g BK'de tüzük ve programa ilişkin değişiklikler delegelerin 2/3 çoğunluğu ile karara bağlanır.
BİRLİK MECLİSİ (BM):
Kongreden sonra Birliğin en üst organıdır. BK'nin seçtiği 35 kişi ile iki kongre arasında Birliğe katılacak olan kurumsal üyelerden BM' nin 2/3 oy oranıyla kabul edeceği temsilcilerinden oluşur. Bu yolla BM' ne seçilecek üye sayısı 10' u geçemez. Ayrıca bu seçim zorunlu değildir.
Seçimi
Birlik mantığı ve ruhun uygun olarak, Birliği oluşturan bütün eğilim ve değişik görüş sahibi şahsiyetlerin Meclise yansıtılması ilkesel kabul sayılarak;
a. BK, BM seçimlerini gizli oy, açık ve aralıksız sayım ve ayrım ilkelerine göre yapar.
b. Delegeler, seçimlerde, Divan'dan alacakları oy pusulalarıyla adaylar arasında kendi destekledikleri adayların adlarını yazabilecekleri gibi, baskı, teksir ve fotokopi yoluyla önceden hazırlanmış ve birer örneği Divana süresi içinde verilmiş oy pusulalarını da kullanabilirler.
c. El yazısı ya da çoğaltılmış oy pusulalarındaki aday sayısı, BM için en az 18 en çok 35 kişi işaretlenir, bu sayılardan az veya çok aday ismi yazılan veya işaretlenen oy pusulaları geçersiz sayılır.
e. Eşit oy alan adaylar arasında ad çekimi yapılır ve sonuçları BK' ne açıklanır.
Toplanması
a. BM, en geç üç ayda bir toplanır. BM toplantı gündemini Birlik Sözcüsü, Yürütme Kurulu' nun görüşünü alarak, hazırlar ve toplantı gününden 7 gün önce üyelere bildirir. Yine incelenecek yazı, tasarı, proje ya da belge varsa 7 gün önceden üyelere iletilir.
b. 1/5 üyenin görüşülmesini istediği konular da BM gündemine alınır.
c.YK gerek gördükçe ve BM'nin 1/5 üyesinin yazılı istemi halinde, Birlik sözcüsü ya da Yürütme Kurulunca görevlendirilen bir YK Üyesi, gündemi açıklayarak BM'yi olağanüstü toplantıya çağırır.
d. BM, bilgi almak ya da belirli bir konuyu görüşmek üzere, toplantılarına karar almak suretiyle başka kesim ve kişileri çağırabilir, çağrılılar görüş bildirebilir, ancak oy kullanamazlar.
e. BM olağan toplantılara bir yılda 2 kez özürsüz katılmayanların üyeliği, BM kararıyla düşer.
Karar alma Tarzı
BM, Birliğin çoğulcu yapısını, bileşenlerinin örgütsel, düşünsel farklılığını gözeterek karar alma süreçlerinde uzlaşmayı esas alır; toplantıya katılan üyelerin üçte iki ( 2/3) çoğunluğuyla kararlar alır. BM, temel konularda karar almadan önce, Birlik organları ve mümkünse tüm Birimler içinde konuları tartışmaya açar, yazılı görüşler alır.
Yetkileri
a. BM, BK'de alınan kararların programlanması ve uygulanmasından sorumludur.
b. BM, Birlik Hareketinin yeni siyasi çevrelerle, birliğe katılım konularında görüşmeyi karara bağlar. Birliği oluşturan eğilimlerin Birlikle ilgili sorunlarını çözüme bağlar.
c. BM, iki kongre arası dönemde Kongre yetkilerine girmeyen bütün işlerden sorumludur.
d. BK'ni çağırır. Gündemi hazırlar, BK'ne sunulacak birlik çalışmalarını içeren faaliyet ve mali raporunu hazırlar. Birlik Program ve Tüzüğünde yapılacak değişiklik tasarılarına son şeklini vererek, kongreye sunar.
e.Yerel Birim (YB) Kongrelerinin takvimini hazırlar ve yürütülüş yöntemlerini belirler.
f. BM gerek bulduğu konulara ilişkin yönetmelikler hazırlar.
BİRLİK YÜRÜTME KURULU
a. YK, Eğilimlerin temsili dikkate alınarak 11 kişiden oluşur.
b. YK, Ayda bir toplanır.
c. YK, kendi içinden Sözcü, Sekreter, Sayman şeklinde görev bölüşümü yapar.
d. YK'de boşalma halinde, BM'ce, üyeleri arasında boşalan üyenin yerine seçim yapılır.
e. YK' nun artarda 2 toplantısına, dönem boyunca 4 toplantısına katılmayan üye, kurulun tam sayısının salt çoğunluğunun oyuyla görevden alınır.
f. YK'nun gündemini, Birlik Sözcüsü, YK üyelerinin önerileri doğrultusunda hazırlar ve YK üyelerine bildirir. YK' nın 1/3 üyesinin istemesi halinde YK olağanüstü toplanır.
g. YK, yetkili kurullarca verilen kararların uygulanmasından; Birlik faaliyetlerinin koordinasyonundan ve merkezi düzeydeki çalışmaları yürütmekten sorumludur.
h. YK, Birlik Hareketinin ilke ve kararlarının hayat bulması ve kitleselleşmesi için çalışır
ı. YK, Meclisin kararlarını takip etmek ve uygulamaktan sorumludur.
i. YK, yeni YB' ler oluşturabilir ve yayın faaliyetleri organize eder.
j. YK, gerekli bulduğu alanlara ilişkin çalışmalar yapmak üzere ilgili komisyonlar oluşturur.
k. YB' lerin çalışmalarının, delege seçimlerinin, tüzük ve yönetmenliklerle yetkili kurulların kararlarına uygun yapılması için çalışır. Denetimlerini düzenli sürdürür ve gerekli kararları gecikmeden alır.
l. YK, merkezinde görevlendirilecek idari kadro elemanlarının sayısını ve görevlerini saptar.
SEKRETERYA/SÖZCÜLÜK:
Yürütme kendi içinden üç kişilik bir sekreterya oluşturur. Bu üç kişi eşli ve dönüşümlü olarak Birliği temsil ederler.
YEREL BİRİMLER (YB)
Yerel Birimler (YB), BM ve YK tarafından oluşturulur.
YB Kongresi
a. Yılda bir olağan olarak BM tarafından çizilen genel çerçeve içinde, YB'nin belirlediği tarih, yer ve gündem ile toplanır.
b. YB alanında Birlik program ve çalışma anlayışını benimseyenlerin katılımı ile toplanır
c. YB Yönetimini seçer.
d. YB düzeyinde YB Kongresine çağrılan herkes, katılımcı kabul edilir. YB Kongresinde, o yerin tüzükte belirtilen sayısı kadar BK Delegeleri seçilir.
Yerel Birim Yönetimi (YBY)
a. YBY, en az 5 en çok 15 kişiden oluşur.
b. YBY ,kendi içinden bir sözcü seçer.
c. YBY, olağan olarak 30 günde bir toplanır. Toplantı gündemini Sözcü hazırlar. Hazır bulunan üyelerin en az üçte birinin istemiyle gündeme yeni madde tartışmasız eklenir.
d. YBY Sözcüsünün bulunmadığı hallerde, yerine YB Yönetim üyelerinin kendi aralarında seçtiği bir üye sözcülük görevini sürdürür.
e. YBY Sözcüsü, YB çalışmalarını düzenlemek ve koordine etmekle görevlidir.
f. YBY kararları, üye sayısının üçte iki (2/3) çoğunluğuyla alınır. YB, ildeki Birlik çalışmalarını Birlik programı, Kongre ve BM kararları ışığında değerlendirir, tam inisiyatifle yürütür. Bu bağlamda, gerekli gördüğü yerel politikaları oluşturup uygulamaya koyar.
g. YBY Kongresinin gündemini, çalışma raporunu ve bütçesini hazırlar.
h.YBY, Özgül alanlara ilişkin Birlik çalışmalarının yürütülmesi ve politikaların oluşturulmasının araçları olarak Çalışma Grupları kurar.
Madde.5: Organların Toplanması ve karar alma biçimi:
Bütün organlar salt çoğunluk ile toplanır. Katılanların 2/3 çoğunluğuyla karar alırlar..
Madde. 6: Birliğin ilkelerine ve iç işleyişine aykırı tutumlar BM tarafından değerlendirilerek karara bağlanır.
Madde 7: Birliğin aidat sistemi BM tarafından öngörülür ve düzenlenir.
Geçici Maddeler:
1– Bu tüzük, Kürt Ulusal Birlik Hareketi'nin kuruluş kongresinden sonra (……2007) yürürlüğe girecektir.
2-Bu tüzük, yürürlük tarihinden itibaren Birliğin bütün kurullarını bağlar.
11 Mayıs 2007- Diyarbakır
http://www.rizgari.com/ sitesinden alınmıştır.