“Uzlaşma yok, mücadele var!” / DİSK, KESK,TMMOB ve TTB’nin Sosyal Güvenlik Reformu Yasa Tasarısı görüşmelerinin hezimetle sonuçlanmasının ardından yaptığı 2 saatlik iş
bırakma çağrısı eylemlerle karşılandı. SSGSS saldırısına karşı birçok yerelde etkinleştirilen ve mücadelenin atar damarı haline gelen platformlar bugün yine DİSK, KESK, TTB ve TMMOB bürokrasisini aştı.
Platformların ısrarlı çabası ve mücadele azmi eylemleri sürükledi!
İstanbul’da Anadolu ve Avrapa Yakası olmak üzere iki yerde kitlesel ve coşkulu eylemler örgütlendi. Masadan hezimetle ayrılan örgütlerin yaptığı zoraki iş bırakma çağrısı ise örgütleniş biçimi ve tabanın yenik pazarlıklar sonrasında yaşadığı kırılma nedeniyle yerel platformların yasa tasarısına dönük ısrarlı çabalarıyla dağıtıldı.
Anadolu Yakası/Kadıköy’de kitlesel ve coşkulu yürüyüş!
Kadıköy Haydarpaşa Numune Hastanesi Poliklinikleri önünde buluşan Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu bileşenleri buradan Kadıköy İskelesi’ne kitlesel ve coşkulu bir yürüyüş gerçekleştirdiler.
Türk-İş’ten anlamlı katılım…
Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu İstanbul bileşenlerinden olan Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu da eylemde yer aldı. Türk-İş’e bağlı TÜMTİS, Yol-İş 1 No’lu Şube, T. Harb-İş Anadolu Yakası Şubesi eyleme pankartlarıyla katılırken Deri-İş Tuzla Şubesi, Tez Koop-İş de önlük ve flamalarıyla yürüyüşte yer aldılar.
KESK’e bağlı sendikalar yürüyüşte yer aldılar!
KESK İstanbul Şubeler Platformu yürüyüşe katılan KESK İstanbul Şubeleri’nden bazıları kendi pankartları arkasında yürüdüler. Yapı Yol-Sen üyeleri; “Yapı Yol-Sen İstanbul Şube” pankartıyla eylemde yerlerini alırken Eğitim-Sen Kartal ve Kadıköy şubeleri de sendika flamaları ile katılarak en etkin katılımı sağlamış oldular. Büro Emekçileri Sendikası Kadıköy Şube ve SES Anadolu Yakası Şubesi önlük ve pankartlarıyla yürüyüşte yer aldılar. Az sayıda olan Haber-Sen ve Tüm Bel Sen üyeleri yürüyüşte ve eylem alanında bulundular.
Genel-İş’ten etkin katılım…
1 Nisan iş bırakma eyleminin çağrıcılarından olan DİSK’in bugün gerçekleştirilen yürüyüşe katılımı zayıftı. Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 3 No’lu Bölge’ye bağlı 1 No’lu Şube üyeleri eyleme etkin bir katılım sağladılar, yürüyüş ve alanda ortak sloganları coşkuyla attılar. Platform sürecinin başından beri gerçekleştirilen eylemlere etkin bir katılım sağlamayan Birleşik Metal-İş Sendikası da eyleme birkaç temsilci dışında katılan olmadı. DİSK’e bağlı sendikalardan Basın-İş ve Dev Sağlık-İş de sınırlı bir katılımla eylemde yer aldılar. İstanbul Tabip Odası ve TMMOB’ye bağlı odalar da yürüyüşte yer aldılar.
Yürüyüş boyunca coşkulu sloganlar…
Saat 13.00’e doğru “Herkese sağlık güvenli gelecek Platformu” pankartı arkasında Poliklinikler önünden yürüyüşe geçen binlerce kişi Kadıköy İskelesi’ne inen ulaşım güzargahını ilk önce tek daha sonra çift taraflı olarak trafiğe kapattılar. Yasa tasarısı üzerinde tadilat değil geri çekme isteyen binlerce kişi “Herkese sağlık güvenli gelecek!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Yılgınlık yok direniş var!”, “Hükümet yasanı al başına çal!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Uzlaşma yalan mücadele devam!”, “savaşa değil eğitime bütçe!” sloganlarını attı.
BDSP: “Genel grev genel direniş!”
Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) tüm coşkusuyla platform pankatları arkasında yer alarak katıldı. BDSP’liler yürüyüş ve alanda; “Uzlaşma yalan, mücadeleye devam”, “Sosyal yıkım saldırılarına karşı genel grev genel direniş!” şiarlı BDSP dövizlerini taşıdılar.
Liseliler GSS’ye karşı alanlarda!
İstanbul Liseli Gençlik Platformu (İLGP) yürüyüşte tüm coşkusuyla yer alırken İLGP’liler “Parasız eğitim parasız sağlık!”, “Özgürlük ve gelecek için mücadeleye!” dövizlerini taşıdılar.
İMES’ten mücadele coşkusu…
OSB-İMES İşçileri Derneği de SSGSS saldırısına karşı dövizleriyle eylemde yer alanlar arasındaydı. OSB-İMES işçileri Derneği üyeleri yürüyüşe; “Sağlık hakkı gaspedilemez!”, “Emeklilik hakkı gaspedilemez!”, “sağlık hakkı için genel grev genel direniş!” dövizlerini taşıdılar. Katılımlarını ve coşkularını yürüyüşe yansıttılar.
Alınteri, HKM, ESP, ODAK, Halkevleri ve Yurtsever Cephe de eylemde yer aldılar.
6 Nisan Pazar saat 14.00’te Kadıköy’de buluşalım!
Kadıköy İskelesi’ne gelindiğinde ise ses aracından yapılan konuşmalarla kitlenin coşkusu daha da arttı. Araçtan kitleye seslenen HSGGP Temsilcileri 6 Nisan Pazar günü Kadıköy’de gerçekleştirilecek olan mitinge katılım çağrısı yaptılar. Yasa tasarısı geri çevrilene kadar mücadelenin süreceğini ilan ettiler. Ses aracından kitleye seslenen İTO Genel Sekreteri Hüseyin Demirdizen; hükümetin yasa tasarısıyla beraber toplum vicdanında mağdur olduğunu ve hükümetin mağduriyetini verilecek mücadele ile derinleştireceklerini söyledi. Hükümetin yalanlarını ve Çalışma Bakanı’nın işçi ve emekçilerle dalga geçtiği sözlerini teşhir eden Demirdizen’e kitlenin verdiği tepkiyle mücadele coşkusu yansıtıldı. Eylem sağlık hakkına sahip çıkma çağrısı ve 6 Nisan mitingine katılım duyurusuyla son buldu. Eyleme 3000’e yakın işçi ve emekçi katıldı.
Avrupa Yakası/Okmeydanı’nda polis barikatı…
İstanbul Avurapa Yakası’nda gerçekleştirilen eylem saat kitlenin saat 12.30’da Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastenesi önünde toplanmasıyla başladı.
En önde “Sağlığımızı-emeğimizi-geleceğimizi İMF ‘vekillerine’ yedirtmeyeceğiz!” pankartı açılan eylemde sık sık “Direne direne kazanacağız!”, “Herkese eşit ücretsiz sağlık!”, “İMF uşağı hükümet istifa!” “Hükümet yasanı al başına çal!”, “Uzlaşma yok direniş var!” sloganları atıldı.
Herkese sağlık talebine polis barikatı!
Kitle saat 13.00’da yeni gelen bileşenlerle tekrar yürüyüşe geçerek AKP İstanbul İl Örgütü binasına doğru sloganlanla yürüdü. Yürüyüş boyunca ses aracından yapılan konuşmalarla yasanın meclisten geçirilmesi halinde işçi ve emekçilerin karşı karşıya geleceği sıkıntılar aktarılarak, hiçbir biçimde bu yasayı meclisten geçirmeyeceğiz yönünde konuşmalar yapıldı.
AKP İstanbul İl Örgütü binasına 100-150 metre kala kitlenin önü çevik kuvvet tarafından kesildi. Sermayenin kolluk güçleri kitlenin AKP binası önüne kadar yürümesini engelledi. Eylem kitlesi polis barikatına, “Emekçiye değil çetelere barikat!’, ‘Yürüyüş hakkımız engellenemez!’, ‘Faşizme karşı omuz omuza!’, ‘Emekçiye değil İMF’ye barikat!’, ‘Direniş var yılgınlık yok!’ sloganlarıyla cevap verdi.
Çerkezoğlu: “Yasa geri çekilsin!”
Yapılan pazarlık sonucu aynı yerde basın açıklaması yapılması kararlaştırıldı. Ses aracının üzerinde ilk olarak kitleye seslenen TTB Merkez Konseyi Üyesi Ali Çerkezoğlu şunları söyledi:
“Bu ülkenin işççisi, kamu çalışanı, esnafı, çiftçisi, emeklisi , yaşlısı, genci, ev kadını, öğrencisi, sesimizi bir kez daha yükseltiyoruz. İşçinin geleceğiyle, emeklilik hakkıyla oynamayanlarla, onları gap etmeyenlerle, işçi ve emekçilerin haklarını verme sözünü verebilenlerle olabilir. Ve mutabakat ançak bu tepkilerin seslerine kulak verenlerle olabilir… İsteğimiz çok açık. Bu yasa derhal geri çekilsin!”
Haklarımızı masa başında gaspettirmeyeceğiz!
Haklarımız için direneceğiz!
Çerkezoğlu’nun konuşmasının ardından basın açıklaması yapıldı. HSGGP adına basın açıklamasını yapan Nebat Bükrek de şunları söyledi:
“Yıllardır süren karşı çıkışlarımız ve tüm haklı tepkilerimize karşı AKP hükümeti SSGSS yasasını çıkarmakta kararlı görünüyor. Bazı konfederasyonların tutarsız ve istikrarsız duruşlarından da güç alan hükümet sahte bir uzlaşma havası yaratarak tasarıyı meclis genel kuruluna getirmiştir. Ançak işçiler, emekçiler ve halk olarak bizde henüz son sözümüzü söylemedik. Siyasi iktidar İMF ve uluslararası sermayeye söz verdi. Sağlık ve Sosyal güvenliği bir vatandaş hakkı olmaktan çıkarmak istiyor. Yerli ve yabancı şirketlere Pazar ve müşteri yaratmaya çalışıyor. Bizler de onlarca yılda, grev ve direnişlerle kazandığımız hak ve özgürlüklerimizin bir çırpıda masa başlarında gasp edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Ülkemizin yarınlarının, kardeşlerimizin , çocuklarımızın geleceğinin ellerinden alınmasına sonuna kadar direneceğiz.”
Ardından konuşan Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu şunları söyledi:
“14 Mart’ta önemli bir ses yükselmişti ama AKP hükümeti İMF ve emperyalistlerin direktifleriyle bu yasayı meclisten geçirmeye çalışıyor. Biz örgütlü olursak yasayı geçiremezler. Bu yasanın tadilatı asla kabul edilemez” dedi. Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı eylem sloganlarla son buldu.
Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu bileşenlerinden Tez Koop-İş, Belediye-İş 2 No’lu Şube, Petrol-İş, Haber-iş, Hava-İş’in yanısıra KESK’e bağlı sendikalardan da katılım oldu. İTO ve TMMOB üyeleri de eylemde yer aldılar. DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası 2 No’lu Şube üyeleri de yürüyüşte ve eylemde yer aldılar. Yürüyüşün bir diğer direngen kolu ise Nakilayt-İş Send
EMEP, ESP, DTP, EHP, İşçi Gazetesi ve Çağrı da destek verdiler. Piyalepaşa Bulvarı yürüyüş ve eylem nedeniyle 35 dakika trafiğe kapandı.
BDSP eyleme “Herkese parasız sağlık hizmeti!’, ‘Birleşik mücadeleyi yükseltelim!’, ‘Sağlık hakkı için birleşik mücadeleye!’, ‘SSGS Yasa Tasarısı Geri Çekilsin!’ dövizleriyle katıldılar.
BDSP, PDD, ESP, İşçi Gazetesi, Alınteri, HKM, Halkevleri, EHP, Çağrı, DSB, Mücadele Birliği, Ürün Sosyalist Dergisi, Emekli-Sen, EMEP, ÖDP, KÖZ dövizleriyle, Nakliyat-İş, Arçelik’te direnen Yıldıran taşeron işçileri, SES İstanbul Şubeleri, BES, Petrol-İş, Kültür Sanat-Sen, Çağdaş Avukatlar Grubu, Genç-Sen, Eğitim-Sen, Genel- İş, Belediye-İş 2 No’lu Şube Şube ve bağlı şubeler ‘Haklarımız ve özgürlüğümüz için direnelim kazanalım!’ pankartlarıyla katıldılar.
Kızıl Bayrak / İstanbul